Uutuudet

Helsingin kaupunginmuseo on uusi kohtaamispaikka

18.05.2016

Maineikas Wallpaper-lehti julkaisi alkuviikosta verkkosivuillaan jutun vasta avatusta uudesta Helsingin kaupunginmuseosta otsikolla Takaisin tulevaisuuteen: Helsingin kaupunginmuseon näyttävä uusi koti. Helsingin Senaatintorin kulmalla avautunut uudistettu ja uusi museo onkin paljon enemmän kuin vain näyttelytila: sieltä löytää niin maailman ainoan Helsinki-aiheisen museon, vaihtuvia näyttelyitä, museokaupan ja kahvilan kuin kuin useita erilaisia avoimia oleskelutiloja levähtämistä, tapaamisia tai työn tekemistä varten. Sitä paitsi museo on kaikille maksuton.

 

Museokortteli koostuu viidestä vanhasta rakennuksesta ja niiden keskelle rakennetusta modernista uudisosasta. Korttelin rakennukset ovat peräisin 1750-luvulta 1920-luvulle. Yksi huonokuntoinen 60-luvun rakennus korttelin sisältä purettiin ja tilalle rakennettiin uudisosa. Rakennukset on liitetty toisiinsa siten, että eri aikakerrostumat sekoittuvat ja museoon muodostuu monenlaisia tiloja ja tunnelmia. Museokokonaisuuden suunnittelusta vastasi Arkkitehdit Davidsson Tarkela.

kupariseina

Museokorttelin keskellä on uudisrakennus, jonka julkisivua peittää kupariristikko. Kuva: Marko Huttunen.

Falkmanin_piha

Falkmanin piha on aiemmin ollut yleisöltä suljettu. Nyt sitä saa myös vuokrata yksityistilaisuuksiin silloin, kun museo on muuten kiinni. Kuva: Maija Astikainen.

uusi

Museon tiloista löytää uusia näkökulmia vanhaan Helsinkiin. Kuva: MInna Pajamies.

Ennen peruskorjausta museokorttelin rakennukset olivat vaihtelevassa kunnossa ja olivat olleet enimmäkseen toimistokäytössä. Remontissa avattiin uusia tiloja ja kulkureittejä, osin palattiin alkuperäisiin tilaratkaisuihin, minkä ansiosta museo sai avarat näyttelysalit. Rakennusten eri aikakaudet näkyvät yksityiskohdissa, 1920-luvun porraskaiteessa, 1960-luvun tiilihoveissa tai 1800-luvun pihamiljöössä. Vanhan säilyttäminen näkyy myös uusissa ratkaisuissa.

 

Uudessa museossa on panostettu näyttelytilojen lisäksi myös muuhun sisustukseen. Tavoitteena on ollut luoda uudenlaista julkista ja avointa tilaa, joka mahdollistaa erilaisia kohtaamisia ja jota ihmiset voisivat käyttää myös omiin tarkoituksiinsa. Tämä näkyy heti suuressa sisääntuloaulassa, joka kutsuu istumaan hauskoine nojatuoleineen ja keinuineen. Tilassa on niin sohvia kuin suurempia pöytäryhmiä sekä sähköpistokkeita tietotyöläisten iloksi useammassa paikassa. Kuvataiteilija Jasmin Anoschkinin eläinveistokset on tehty koskettaviksi ja ihmeteltäviksi. Museosisustuksesta vastaa sisustusarkkitehtitoimisto Kakadu Oy.

 

Kahvilan ja museokaupan lisäksi museosta löytyy kuvaselaamo, jossa voi selata Helsinkikuvia menneiltä vuosikymmeniltä. Sisäpihoja on kolme: Sederholmin piha, Goviniuksen piha sekä Falkmanin piha. Museossa on lisäksi useita tiloja, jotka ovat kenen tahansa vuokrattavissa yksityistilaisuuksia varten.

Lounge

Tilat ovat avoinna kaikkien käydä. Neljännen kerroksen aulassa voi käydä keinumassa rauhoittavassa tilassa. Kuva: Maija Astikainen.

lokerikot

Helsinki ja helsinkiläiset ovat läsnä. Muista käydä lokerikoilla, äläkä jätä wc-käyntiä väliin. Jälkimmäisessä kannattaa katse suunnata myös kattoon! Kuva: MInna Pajamies.

 

Helsingin kaupunginmuseo, Aleksanterinkatu 16. Avoinna ma-pe 11-19, la-su 11-17.

Museum of Broken Relationships –näyttely 11.9.2016 saakka

Lasten kaupunki –lastenmuseo sekä Helsingin valitut palat –näyttely, toistaiseksi.

 

 

Teksti: Minna Pajamies

Kuvat: Helsingin kaupunginmuseo/Marja Astikainen ja Marko Huttunen, sekä Minna Pajamies

Twitter
JAA:   Share this on Twitter LinkedIn Share