Sisustus

Syyskuun korukivi: Ylämaan spektroliitti

06.09.2012

Ylämaan spektroliitti on ylivoimaisesti merkittävin Suomesta louhittava korukivi, sekä määrältään että liikevaihdoltaan. Spektroliitti hohtaa kauniisti kaikissa spektrin väreissä, ja kohtuullisen kestävyytensä (6,0 – 6,5 Mohsin asteikolla) vuoksi se soveltuu hyvin korukiveksi ja taideteollisiin esineisiin.

 

Spektroliitti-nimitystä käytetään maasälpämineraalista nimeltä plagiokaasi, josta kirkkaat värit heijastuvat kuin sateenkaaressa. Värit syntyvät valo-aaltojen heijastuessa kiven ohuista kerroksista. Huippuluokan spektroliitin värin tulee olla hyvin voimakas ja väriä on oltava koko kiven alueella. Kiven tulee olla hiottu oikeassa suunnassa siten, että väri näkyy parhaiten lähes kohtisuoraan kiveä katsottaessa.

 

Spektroliittia voi löytää anortosiiteista ja anortosiittigabroista, joita on pääosin Ylämaan ja Mäntyharjun alueilla. Ylämaalla esiintyy todella laadukasta mineraalia, jonka värit ovat poikkeuksellisen voimakkaat, minkä ansiosta Ylämaan spektroliitista on tullut maailmankuulu korukivi. Muualta kuin Suomesta löytyvä vastaava kivilaji on nimeltään labradoriitti.

 

Ylämaan spektroliittia käytetään korutuotannon lisäksi myös kiviteollisuudessa. Spektroliitti valittiin Etelä-Karjalan maakuntakiveksi GTK:n ja Suomen Matkailuliiton järjestämässä äänestyksessä vuonna 1998.

 

Vitonen esittelee joka kuukausi yhden Suomen luonnosta löytyvän korukiven. Aiemmin on käsitelty savukvartsi, berylli ja ametisti. Lue myös GTK:n kansannäytetoimiston tutkimusavustajan Satu Hietalan artikkeli korukivien etsinnästä.

 

Pantteri. Valmistusaineet Ylämaan spektroliitti, Mataramäen granaatti, Outokummun jalodiopsidi, Luttojoen helmisimpukan kuori ja Lemmenjoen kulta. Valmistaja Juhani Hakala. Kuva: Jari Väätäinen, GTK.

Teksti: Mataleena Siltaoja ja Satu Hietala

Lähde: GTK

Pääkuva: Ylämaan spektroliitti. Näytteen pituus 3,5 cm. GTK:n kivimuseo. Kuva: Jari Väätäinen, GTK.

Twitter
JAA:   Share this on Twitter LinkedIn Share