Matkailu

Budapestin rauniobaarit kutsuvat

20.11.2013

Kymmenen vuotta sitten Budapestin 7. kaupunginosa tunnettiin lähinnä autioista rakennuksista ja niiden surullisesta historiasta. Monet tämän entisen juutalaiskaupunginosan asuintaloista, julkisista rakennuksista ja liiketiloista olivat olleet tyhjillään aina toisesta maailmansodasta lähtien. Sitten joku keksi tuoda yhteen autiotaloista huonekaluja ja ryhtyä tarjoilemaan siellä juomia. Nopeasti ”rauniobaareista”  (‘rom kocsma’ tarkoittaa unkariksi baari raunioissa) kasvoi ilmiö, joka mullisti Budapestin yöelämän ja nosti sen koko maailman tietoisuuteen.

 

Nykyään Budapestissä on arviolta noin 30 rauniobaaria, joita rakastavat niin paikalliset kuin kaupungissa vierailevatkin. Osa baareista vaihtaa välillä paikkaa tai sulkee ovensa, jos naapurusto alkaa valittaa tai joku ostaa kiinteistön, mutta vastaavasti uusia paikkoja nousee pystyyn jatkuvasti.

 

Rauniobaarit eivät toimi minkään tietyn säännön mukaan, mutta yhteistä niille on rosoisuus ja yllättävyys: tyhjiä rakennuksia ei yleensä remontoida, vaan tilaan kannetaan eriparihuonekaluja, taidetta, koristeita – ja vaikkapa hylättyjä kylpyammeita. Tuloksena on suloisen sekalainen ja vääjäämättömän trendikäs lopputulos. Ulkopäin rauniobaarit näyttävät usein hiljaisilta asuintaloilta ja sisäänkäyntiä voi olla vaikea huomata. Sisällä juhlat jatkuvat kuitenkin usein aamuun asti ja levittäytyvät rakennuksen sisäpihalle, katolle tai kellariin.

 

Rauniobaarit ovat usein enemmän kuin juottoloita; ne toimivat alueen kulttuuri-, taide- ja musiikkikeskuksina ja ovat herättäneet ennen huonomaineisen kaupunginosan eloon ennennäkemättömällä tavalla. Tässä Budapestin rauniobaarien parhaimmisto:

 

Szimpla Kert

 

Vuonna 2001 perustettu Szimpla Kert on Budapestin rauniobaarien pioneeri, legenda ja valittu Lonelyplanetissa maailman kolmanneksi parhaimmaksi baariksi.  Entiseen tehtaaseen pystytetyssä baarissa on monta kerrosta, iso sisäpuutarha ja loputtoman tuntuisesti mielenkiintoisia huoneita ja nurkkia, joita tutkia. Koko tila on visuaalista ilotulitusta värikkäine maaleineen ja jouluvaloineen mutta mielenkiintoisin yksityiskohta saattaa olla puutarhan piknikpöytä, joka on tehty vanhasta autosta.

 

Szimplassa järjestetään säännöllisesti muun muassa elokuvafestivaaleja sekä pyöräilytapahtumia. Baariin voi jopa jättää huonekasvinsa ”hoitoon” jos lähtee matkoille!

Szimpla_Budapest_netti

 

Dürer Kert

Dürer Kert syntyi entiseen yliopistorakennukseen hieman syrjässä muista rauniobaareista sijaitsevaan Városligetin kaupunginosaan. Paikan maine tanssi- ja konserttipaikkana on lyömätön – Dürerissä voi kuulla monen eri genren livemusiikkia ja huipputason dj:itä. Lisäksi baari toimii eräänlaisena aikuisten leikkikenttänä: siellä voi pelata muun muassa pöytäfutista ja -tennistä, petankkia sekä heittää tikkaa.

 

Fogas ház

Fogas ház edustaa Budapestin rauniobaarien uudempaa sukupolvea. Vuonna 2009 avattu paikka ei ole sisustukseltaan yhtä hullutteleva kuin kilpailijansa, mutta hurmaa rennolla ilmapiirillään, erinomaisella pizzallaan ja täydellä tanssilattiallaan. Fogas ház ei ole paikka, jossa on helppo piipahtaa yhdellä tuopilla – tänne tekee mieli jäädä pikkutunneille asti. Viime aikoina baari on laajentanut toimintaansa monimuotoisen kulttuuritilan suuntaan järjestämällä taidenäyttelyitä, teatteriesityksiä ja erilaisia työpajoja.

 

Houkuttaako baarikierros Budapestissa? Lisätietoa tämän hetken parhaista paikoista saa esimerkiksi We love ruin pubs -sivustolta sekä Ruinpubs-sivustolta. Ruinpubs järjestää myös opastettuja kierroksia kaupungin kuumimpiin underground-paikkoihin. Tarjouksia baarimatkan hotelleihin kannattaa etsiä puolestaan esimerkiksi matkanvaraussivusto Expedialta, jolla on laaja valikoima budapestilaisia hotelleja.

 

Teksti: Heini Huhtinen

Kuva: Flickr/Jeric Parrone ja Daniel Edwins

 

 

Twitter
JAA:   Share this on Twitter LinkedIn Share