Kulttuuri

Taskutieto tiivistää väestön

06.07.2012

Suomen väkiluku viime vuodenvaihteessa oli 5 401 267 henkilöä, josta Uudellamaalla asui 1 549 058 henkilöä. Ikäryhmistä suurin oli 60-64-vuotiaat, joita oli 395 223. Toiseksi suurin ikäryhmä oli 55-59-vuotiaat ja kolmanneksi 45-49-vuotiaat. Tiedot käyvät ilmi Väestörekisterikeskuksen vasta julkaistusta Taskutietoa 2012 –julkaisusta. Se sisältää tiedot väestötietojärjestelmän keskeisistä osa-alueista: väestöstä, rakennuksista ja huoneistoista.

 

Väestötietojärjestelmästä käy ilmi, että naisten osuus väestöstä oli miehiä suurempi kaikissa 15 suurimmassa kaupungissa. Ikäluokittain tarkasteltuna miehet hallitsevat tilastoja 54 ikävuoteen saakka. Sen jälkeen luvut kääntyvät naisten hyväksi. Yli satavuotiaita asui Suomessa viime vuoden lopussa 664. Heistä naisia oli 577 ja miehiä 87.

 

Suomessa asuvien ulkomaalaisten lukumäärä on kasvanut tasaisesti 1980-luvulta lähtien, vuodenvaihteessa heitä oli 3,4 % väestöstä. Vakinaisesti asuvista ulkomaalaisista suurinta ryhmää edustivat Viron kansalaiset. Toiseksi ja kolmanneksi suurimmat ryhmät olivat Venäjän ja Ruotsin kansalaiset. EU-maiden kansalaisten osuus Suomessa vakinaisesti asuvista ulkomaalaisista oli joulukuun 2011 lopussa 37,3 %. Enemmistönä olivat edelleen Viron, Ruotsin ja Saksan kansalaiset.

 

Äidinkielenään ruotsia puhuvia on suomenkielisten jälkeen eniten. Heidän osuutensa on 5,4 % väestöstä (291 219). Venäjänkielisiä oli 58 331 ja vironkielisiä 33 076.

 

Yleisimmät suomenkieliset sukunimet maaliskuussa 2012 olivat Korhonen, Virtanen ja Mäkinen, yleisimmät ruotsinkieliset sukunimet Johansson, Nyman ja Lindholm.

 

Vuonna 2011 syntyneiden lasten suosituimmat suomenkieliset etunimet olivat Sofia, Venla, Aada, Emma, Aino, Ella, Emilia, Iida, Siiri ja Anni. Suosituimmat ruotsinkieliset tyttöjen etunimet olivat Ida, Ellen, Ella, Emma, Elin, Amanda, Saga, Emilia, Matilda ja Molly. Poikien nimistä suosituimmat suomenkieliset olivat Elias, Onni, Eetu, Leo, Aleksi, Leevi, Veeti, Joona, Niilo ja Oliver, ruotsinkielisistä suosituimmat olivat puolestaan Elias, Emil, Oliver, Benjamin, Anton, Leo, William, Lucas, Axel ja Max.

 

Väestötietojärjestelmä on julkishallinnon tärkein perusrekisteri. Se kokoaa perustiedot Suomen kansalaisista ja Suomessa vakinaisesti asuvista ulkomaalaisista. Järjestelmää ylläpitävät Väestörekisterikeskus ja 11 maistraattia. Ahvenanmaalla maistraatin tehtäviä hoitaa Ahvenanmaan valtionvirasto. Väestötietojärjestelmä palvelee monenlaisia yhteiskunnallisia toimintoja, kuten vaaleja, verotusta, oikeushallintoa, hallinnollista päätöksentekoa ja tilastointia. Väestötietoja on rekisteröity Suomessa 1530-luvulta lähtien.

 

Teksti: Minna Pajamies

Lähde: Västörekisterikeskus

Kuva: sxc.hu/tuinqui

 

Twitter
JAA:   Share this on Twitter LinkedIn Share