Kauden parhaat

Grillaus on aistien juhlaa

17.05.2016

Grillaus on kaikkien aistien juhlaa ja hauska tapa olla yhdessä, kunhan muistaa olla jättämättä grilliä yksin.Hyvä lopputulos varmistetaan ennakkovalmistautumisella. Raaka-aineet on helppo esivalmistaa: marinoida lihat, pilkkoa kasvikset ja täyttää herkkusienet.

 

Marinadiin kannattaa kiinnittää huomiota. Valmiit marinadit saattavat olla kohtalaisia, mutta usein ne tuovat mukanaan lisäaineiden makua.

 

Toisaalta marinadia on myös helppo tuunata. Valmiiseen grillikastikkeeseen saa ytyä chiliöljystä tai chilikastikkeesta. Sweetchili antaa hieman makeutta, mikä sopii grillatun ruoan kanssa hyvin. Soijakastike tuo suolaisuutta. Ole varovainen viinimarinadien kanssa, sillä ne hapattavat lihaa liikaa.

 

Chiliöljyä voit tehdä itsekin. Murra kuivumaan päässeet chilipalot siemenineen öljypulloon. Koska chili on öljyliukoinen, valmista marinadia syntyy parissa päivässä.

chilioljy

Grillauksen onnistumisessa on muistettava kaksi asiaa: oikea lämpötila ja kypsennysaika. Perusvirhe on se, että grillataan liian kuumassa ja liian kauan. Ehkä vielä tyypillisempi virhe on se, että ruoka pääsee unohtumaan grilliin ja sitten sitä mennään pelastamaan kuin piirretyn elokuvan uuniin unohtunutta paistia niin, että musta savu vain pöllähtää. Eli älä jätä grilliä yksin.

 

Usein grillaukseen liittyy myös yhteistyö keittiön kanssa ja eri ruokalajien kypsennyksen ajoitus. Jos keittiö on rouvan valtakuntaa ja grilli herran valtakuntaa, valtakuntien kannattaa olla sovussa, jopa suorastaan puheväleissä, jotta ruokarauha säilyy. Diplomatialla saavutetaan parhaat tulokset myös kotioloissa.

 

Hiiligrilli vai kaasugrilli? kas siinä pulma. Hiiligrillillä on vannoutuneet kannattajansa. Jos grillaus tapahtuu pääsääntöisesti vain viikonloppuisin, hiiligrilli on erinomainen valinta, mutta jos ulkoruokintakaudella haluaa grillata harva se päivä, kaasugrilli on kätevä. Eikä lopputuloksessa ole valtavaa eroa.

 

Grillin kokoon en ota kantaa, koska valintaan vaikuttavat usein aivan muut kuin järkisyyt. Totean vain, että hyvää ruokaa voi valmistaa myös pienellä grillillä, etenkin, jos ruokittavana ei ole koko komppania.

 

Kohtuullinen ruoanlaittotaito parantaa lopputulosta. Grillaukseen pätee kuitenkin vanha autoiluohje: kuuntele rouvasi ohjeita, grillaa silti oikein. Jos nyt sattuu olemaan niin, että herrahenkilön piilevä ruoanlaittointo puhkeaa kukkaan vain grillin ääressä, vaimon ohjeita kannattaa kuunnella hieman tarkemmin. Niissä saattaa olla jotakin itua. Ja rouvan puolestaan tulisi muistaa, ettei haurasta ammattiylpeyttä saa loukata.

 

Vaikka kokemattomalle grillaajalle suositellaan usein ohuiden lihojen kypsentämistä, olen sitä mieltä, että juuri ohuita lihoja on grillissä vaikea valmistaa koska ne kypsyvät niin nopeasti. Kolmen sentin pihvi on helppo, sillä sen paistoaika on ihanteellinen, minuutti pari puoleltaan, jolloin se saa kauniin värin ja jää sisältä meheväksi ja kauniin punertavaksi.

 

Porsaan sisäfilee on erinomainen herkku, joka kypsyy kohtuullisella lämmöllä noin 20 minuutissa. Sitä kannattaa käännellä ja sivellä grillikastikkeella kypsentämisen aikana.

 

Kana taas grillataan usein ylikypsäksi ja kuivaksi. Ole siis kanan kanssa erityisen tarkkana. Filee kypsyy hyvin noin 6-8 minuutissa, ja nopeamminkin, jos kyse on valmiista ohutkeikkeistä.

 

Kala kypsyy grillissä nopeasti. Sipaise chiliöljyä lohimedaljonkien pintaan, käytä kuumaa grilliä ja paista minuutti pari puoleltaan.

 

Kasvikset vaativat pitemmän kypsennysajan. Perunat kypsyvät grillissä parissa kymmenessä minuutissa, jos niitä esikeitetään kuorineen 10 minuuttia. Ulkomaiset uudet perunat sopivat erinomaisesti alkukesän grillaukseen. Sipaise kasviksillekin grillikastiketta.

 

Herkkusienet, joihin on upotettu homejuustoa ja kiedottu pekoniin, vievät kielen mennessään. Luraus oliiviöljyä, vaikka sitä, jossa on chiliä, ja raastettua cheddarjuustoa on myös kokeilemisen väärtti.

 

Grillatun ruoan seurana parhaimpia ovat erilaiset kylmät kastikkeet, kuten salsat tai kermaviili- tai jugurttipohjaiset kastikkeet.

 

Kokonaisena paistettu possunfilee

1 filee riittää neljälle hengelle. Siisti filee, jos on tarvis.

 

Tee marinadi:

½ dl öljyä

½ dl soijakastiketta

½ dl chilikastiketta

½ dl sweetchilikastiketta

 

Pane filee maustumaan marinadiin pariksi tunniksi. Grillaa possunfilee kohtuullisen kuumassa grillissä. Kypsyminen kestää 20 minuuttia. Kääntele ja sivele marinadikastiketta lihan pintaan kypsennyksen ajan. Kiedo kypsä filee alumiinifolioon ja anna levätä 10 minuuttia. Näin nesteet pysyvät lihassa ja se säilyy mehevänä.

 

Tarjoile riisin, grillattujen kasvisten ja salsankastikkeen kera.

 

Punaviiniä – sitä samaa, jonka maun grillaaja on jo tarkistanut.

 

Teksti ja kuvat: Heikki Hakala

 

 

 

 

 

Twitter
JAA:   Share this on Twitter LinkedIn Share