Etusivulla

Kohteena Alppien klassikot

05.11.2013

Tähän aikaan syksystä moni miettii jo, mihin Alppien monista kohteista kannattaisi seuraavaksi suunnata. Helpottaakseen valintaa Alppien parhaat klassikkokohteet ovat liittoutuneet yhteen. Se tapahtui itse asiassa jo 20 vuotta sitten, mutta vasta tänä vuonna markkinointijärjestö Best of the Alps ehti Suomeen asti esittäytymään.

 

Alppien parhaat -yhteistyössä on mukana 12 hiihtokohdetta, jotka eivät ole ihan mitä tahansa talviurheilukohteita, vaan niitä voi kutsua hyvin vaikka maailman tunnetuimmiksi turistikohteiksi. Mukana on Ranskasta Chamonix ja Megève, Italiasta Cortina d’Ampezzo, Saksasta Garmisch-Partenkirchen, Sveitsistä Davos, Grindelwald, St. Moritz ja Zermatt sekä Itävallasta Kitzbühel, Lech ja Zürs, Seefeld ja St. Anton.

 

Oma Top five -listani osuu aika lähelle tuota luetteloa. Vain Seefeldissä ja Davosissa en ole vielä käynyt ja ne poikkeavatkin joukosta enemmän murtomaaväen paikkoina; Davos tunnetaan vieläkin paremmin tammikuisesta Maailman talousfoorumista ja Seelfeld yhdistetyn maailmancupin vuosittaisesta osakilpailusta.

 

Kaikilla kohteilla on pitkät perinteet korkeatasoisesta vieraanvaraisuudesta. Ne ovat olleet edelläkävijöitä niin hiihdon kuin vuorikiipeilyn ja retkivaelluksen aloilla, tai aloittaneet matkailijoiden hoivaamisen parantoloina, kuten Davos.

 

Kukin 12 kohteesta on alansa ja maansa maineikkaampia matkakohteita jo maisemiensa suhteen. Pitkän, yli satavuotisen historiansa vuoksi niistä kaikista löytyy suuri valikoima erilaisia majoitusvaihtoehtoja retkeilymajoista neljän-viiden tähden hotelleihin – kulinaarisia palveluja unohtamatta.

 

Samalla ne ovat silti persoonallisia ja kukin omalla tavallaan ainutlaatuisia: autoista vapaat kuvankauniit Megève ja Zermatt, luksusluokan Lech ja Zürs, hiihtopummien St. Anton, vaeltajien ja vuorikiipeilijöiden Grindelwald ja jetsetin St.Moritz.

 

Kohteet ovat myös ympärivuotisessa suosiossa. Kesällä päälajeja ovat vaellus, pyöräily, kiipeily ja golf tai kuten talvellakin, pelkkä Alppien maisemista – ja ilmasta – nauttiminen.

 

Alppien havumetsien raikastamaa ilmaa on aina pidetty terveellisenä ja se on ollutkin yksi ensimmäisiä syitä matkustaa lomanviettoon vuoristoon, kuten Thomas Mannin Taikayön lukeneet tietävät.

 

Raikas ilma, auringonpaiste, urheilu ja ulkoilu, kuumat lähteet ja terveelliset, ravitsevat maitotuotteet kuten juustot, tekevät tänä päivänä yhtä hyvää kuin sanatorioissa matkailun alkuaikoina 1800-luvulla.

 

 

Chamonix, Ranska

 

Alppien korkeimman vuoren kupeessa sijaitseva Chamonix tarjoaa eniten valinnanvaraa niin rinteiden kuin hotellien suhteen. Parhaimmillaan rinteistä löytyy yli kahden kilometrin korkeuseroja.

 

Isoista hotelleista löytyy huoneita myös viikonlopuiksi tai vain muutamiksi päiviksi, kun tyypillisesti alppihotellit myyvät huoneitaan sesongin aikana vain täysiksi viikoiksi kerrallaan.

 

Aiguille du Midi -® OT Chamonix -® David Ravanel-1

Chamonixin huipulta päsee Euroopan hienoimmalle off-piste-reitille.

 

Luotettavan oppaan kanssa voi suositella vaellushiihtoa. Chamonix´n Vallée Blanche on ehkä kuuluisin off-piste maailmassa, mutta ei alkumatkan kävelyetapin takia sovi korkeanpaikankammoisille.

 

Chamonix sijaitsee vain tunnin ajomatkan päässä (103 km) Geneven lentokentältä, joten se soveltuu myös viikonloppukohteeksi.

 

 

Megève, Ranska

 

Hieman kauempana Mont Blancilta länteen sijaitsee Ranskan jetset-hiihtokeskus Megève. Toisin kuin monet ranskalaiset hiihtokeskukset, Megeve on pittoreski, autoilta suljettu keskiaikainen alppikylä, ei kolkkojen, 1970-luvulla moderneiksi luokiteltujen kerrostalojen kompleksi keskellä vuoristoa.

 

Luksuluokan hotelleillaan ja ravintoloillaan Megève houkuttelee muitakin kuin hiihtäjiä. Heidän ajankulukseen on tarjolla niin luistelua, kylpylöitä, curlingia, tennistä, ratsastusta, kauneushoitoloita ja jazz-klubeja.

 

Genevestä ajaa kohteeseen noin tunnissa (70 km).

 

 

Cortina d’ Ampezzo, Italia

 

Italian Dolomiitit ovat yksi Alppien näyttävimmistä vuorijonoista ja Cortina d’ Ampezzo sijaitsee sen kupeessa. Entinen olympiakaupunki on Italian jetsetin suosiossa, joten sinne ei kannata mennä hiihtelemään vanhassa anorakissa. Cortina sopiikin ennemmin keväthankien lämmöstä ja uusimmasta talvimuodista nauttiville kuin himolaskijoille.

 

hissiasema_Bandion

Cortinassa hissit eivät ole ihan uusinta muotia, mutta hiihtoasut ovat.

 

Himolaskija Kalevi “Häkä” Häkkinen pääsi 1956 Olympialaisissa pistesijoille Cortinassa, ja siellä hän myös ajoi takaa James Bondia stunttimiehenä elokuvassa Erittäin salainen.

 

Cortinan lomaan voi yhdistää kevään tuoksujen nuuhkailun Venetsiassa, sillä  Cortinaan pääsee yllättäen kätevimmin juuri Venetsian Marco Polon lentokentältä. Ajomatkaa on noin kaksi tuntia (148 km).

 

 

Garmisch-Partenkirchen, Saksa

 

Kaksoiskaupunki Garmisch-Partenkirchen tunnetaan mäkiviikostaan, mutta kohde tarjoaa muitakin mahdollisuuksia ympäri vuoden. Saksan korkeimmalla vuorella Zugspitzellä (2961 m) voi hiihtää jäätiköllä vielä toukokuussakin ja baijerilaisista alppimaisemista voi nauttia ympäri vuoden.

 

Garmisch-Partenkirchenista kannattaa oikeastaan pysyä poissa vain tammikuun alussa, paitsi jos haluaa kannustaa Janne Ahosta mäkiviikon osakilpailun kolmanteen voittoonsa. Hyppyrimäki sijaitsee itäisemmän Partenkirchenin puolella, joka on muutenkin rustiikimpi, historiallisempi ja kiinnostavampi kuin Garmischin modernimpi puolisko.

 

Kaksoiskaupunki sijaitsee reilun tunnin autobahn-hurjastelun päässä Münchenistä (137 km).

 

 

Kitzbühel, Itävalta

 

Itävallan Tirolin maakunnassa sijaitseva historiallinen Kitzbühel on yksi Alppien vanhimmista lomakohteista, jossa viihtyvät nekin, jotka vetävät talvella mieluummin minkkiturkin päälle kuin monot jalkaan.

 

Kitzbühelissä hiihdetään leppoisasti Kitzbühel Hornissa tai huomattavasti vauhdikkammin Hahnenkammin puolella. Jälkimmäisestä laskee kaupunkiin kuuluisa syöksyrata, jonka laskettua osaa arvostaa Andreas Romarin rohkeutta. Rata ei näytä tv:ssä läheskään niin vaaralliselta, kuin mitä se oikeasti on.

 

Rinteessä rasittuneita reisiä voi sitten iltaisin rauhoitella kylpylöiden altaissa ja saunoissa, jos ei säikähdä paikallista tapaa saunoa miehet ja naiset yhdessä.

 

Kitzbühelin lähimmät lentokentät ovat Innsbruck (92 km ) tai München (168 km ), ja matka-ajat ovat tunnista kahteen tuntiin.

 

 

Lech ja Zürs, Itävalta

 

Naapurikylät Lech ja Zürs on äänestetty Alppien kauneimmiksi kyliksi. Ne ovatkin täynnä toinen toistaan komeampia pikkuhotelleja ja ylellisiä ravintoloita. Niitä ympäröivä Ski Arlbergin alue on koko Alppien runsaslumisinta aluetta. Siksi nämä jetsetkylät ovat myös tavallisen laskettelijan suosiossa, joskin me yleensä pysyttelemme varsinkin afterskin aikaan mieluummin St. Antonin puolella.

 

Kovin hinnakkaaseen Zürsiin ei Suomesta tehdä lainkaan valmismatkoja, mutta sinne voi pistäytyä suksilla St. Antonista tai Lechistä. Lech ja Zurs sijaitsevat kahden tunnin ajomatkan päässä Zürichin lentokentältä (199 km ).

 

Seefeld, Itävalta

 

Itävallan Seefeld on Davosin ohella Urheiluruudusta tuttu murtomaahiihtokohde, jossa hiihdettiin pohjoismaiset lajit niin vuoden 1964 kuin vuoden 1976 talviolympialaisissa.

 

Laskettelukin on mahdollista, mutta Seefeldin rinteet sopivat lähinnä aloitelijoille. Myös kesäiset tai talviset vaellukset ovat suosittuja niiden keskuudessa, jotka eivät välitä kovista korkeuseroista.

 

Hiihtokausi avataan 1180 metrin korkeudessa sijaitsevassa kylässä perinteisesti joulukuun puolivälissä juhlavin menoin. Tammikuussa hiihdetään yhdistetyn maailmancupin osakilpailu.

Leutasch_Langlauf_Klassik_Wildmoos_Rudolf (6)

Seefeldin lähellä Leutaschissa on maastoja murtomaahiihdolle.

 

Ajo Münchenin lentokentältä (173 km) kestää noin kaksi tuntia, Innsbruckin lentokenttä  on vieläkin lähempänä (20 km ).

 

 

St. Anton am Arlberg, Itävalta

 

St. Anton on yksi maailman suurimmista ja tunnetuimmista hiihtokeskuksissa. Se on nuorison ja kokeneiden laskettelijoiden suosiossa, ja on oiva kohde myös niille, jotka kaipaavat keskitalven paksua pakkaslunta, puuteria.

 

Yöelämä on sitä luokkaa, että vastaavaa menoa saa hakea Suomen Lapista asti – joskin norjalaiset ovat alalla myös maailmankuuluja. Hyvin hoidettuja rinteitä löytyy 250 kilometrin verran, mutta varsinkin puuterisateen jälkeen hiihtäjät koluavat myös niiden väliset ja takaiset alueet.

 

puuterilumi

St. Anton on lumivarma kohden hyville hiihtäjille.

 

Zürichin lentokentältä (195 km ) St.Antoniin ajaa kaksi tuntia autolla tai kolme tuntia junalla. Innsbruckin lentokenttä on lähempänä (100 km).

 

 

Davos, Sveitsi

 

Davos ja Kloster ovat pikemmin murtomaahiihtäjien kuin alpinistien suosikkeja. Silti kannattaa huomioida, että kylä sijaitsee niinkin korkealla kuin 1560 metrissä, mikä saattaa aiheuttaa joillekin jo heikotusta tai vähintäänkin totuttelua ohuempaan ilmanalaan. Vastaavasti jos koluaa kaikki Davosin ladut, joita on 110 kilometriä, ei tarvitse kerätä enää hemogobiiniarvoja kotona happiteltassa.

 

Davos tunnetaan parhaiten tammikuun lopun valtionpäämiesten ja yritysjohtajien Maailman talousfoortumista. Tuolloin hinnat ovat huipussaan, mutta laduilta voi bongata McKinseyn konsulttien ja tunnettujen poliitikkojen ohella vaikapa Bonon tai Mick Jaggerin.

 

Davosiin ajaa parhaiten Zürichin lentoasemalta (174 km) parissa tunnissa. Junallakin pääsee, mutta matka kestää pitempään.

 

 

St. Moritz , Sveitsi

 

St. Moritz on mainettaan parempi hiihtopaikka, sillä se ei ole pelkästään kauniiden ja rikkaiden näyttäytymispaikka Rolex-putiikkeineen ja loistoravintoloineen. Sielläkin voi hiihdellä kauniissa maisemissa ja muutenkin viettää reipasta ulkoilmaelämää, vaikkei olisikaan saapunut yksityiskoneella tai helikopterilla.

 

Korkealla sijaitseva hiihtoalue on lumivarma paikka, kun rinteet ulottuvat 1800 metrin korkeudesta 3300 metriin. Zürichin lentokentältä St Moritziin (162 km)  kestää noin kaksi tuntia autolla. Junallakin pääsee, mutta matka aika on lähes neljä tuntia.

 

 

Grindelwald, Sveitsi

 

Alppimaisemat kaikessa idyllisyydessään kohoavat matkailijan eteen Grindenwaldissa, joka naapuriensa Wengenin ja Mürrenin kanssa muodostaa yhtenäisen Jungfraun hiihtoalueen. Siellä riittää haastetta kokeneellekin laskettelijalle Lauberhornin maailmancupin rinteestä lähtien.

 

Grindenwald on vuorikiipeilijöiden ykköspaikka, mutta kuka tahansa pääsee kiipeämään Jungfraujochin huipulle vuoren sisään kaivettua junanrataa pitkin.

 

Grindelwaldin lukuisissa ravintoloissa pääsee nauttimaan myös ehkä Alppien autenttisimmasta juustofonduesta. Autolla Grindelwaldiin pääsee lähimmältä isolta lentokentälle Zürichistä (152 km) kahdessa tunnissa, junalla matka kestää kolmisen tuntia.

 

 

Zermatt, Sveitsi

 

Oma suosikkini Alppien parhaista on Zermatt, jota moni muukin pitää  yhtenä parhaista hiihtokeskuksista maailmassa. Matterhornin silhuetti koristaa Zermattin maisemaa niin näkyvästi, että hotelleissakin on eri hinnat sen mukaan, näkyykö Toblerone-paketista tuttu vuori vai ei.

 

Hiihtäjille on tarjolla jokaiselle jotakin, moninaisista rinteistä off-piste lasketteluun ja Zermattin jäätiköllä voi hiihtää vielä heinäkuussakin, mitä olen itsekin kokeillut. Rinneravintolat ovat huippuluokkaa ja majoitusvaihtoehtojakin on, vaikka pääosin autottoman kaupungin hotellit ovat hienoja ja kalliita.

 

Ravintolat ovat huippuluokkaa ja siksi ruokalistat ovat yleensä myös venäjäksi. Geneve ja Zürich ovat kumpikin noin 230 km päässä Zermattista, mutta auto pitää jättää parkkiin naapurikaupunki Täschiin. Junalla matkaan lentokentistä kohteeseen menee noin 3,5 tuntia, mutta junamatkan maisemat, varsinkin viimeisen tunnin aikana ovat niin huikaisevia, että istun mieluummin junassa kuin asettelen lumiketjuja vuokra-auton renkaisiin.

 

 

Teksti: Pekka Virolainen

Jutun ja karusellin kuvat: Best of Alpes. Pääkuvassa Saksan korkein vuori  Zugspitze, jolla hiihdetään vielä alkukesästäkin. 

 

Twitter
JAA:   Share this on Twitter LinkedIn Share