Pekkaspäivä

Näin pelastat kastuneen kännykän

17.01.2014

Vakuutusyhtiö ei välttämättä maksa sinulle uutta iPhonea, jos puhelimesi putoaa veteen – varsinkaan jos se tapahtuu juuri uuden mallin ilmestymisen aikoihin. 
Siispä useimmiten kannattaa kokeilla omia konsteja.

 

Itse olen pelastanut puhelimen kahteen kertaan, kerran oman puhelimen kylpyammeesta kerran tyttären puhelimen järvestä. Kummallakin kerralla puhelin oli muutamien tuntien päästä taas täysin toimintakuntoinen. 
Vahingosta huolimatta suurin haitta syntyi lopulta siitä, että käyttäjien piti olla kokonainen päivä ilman puhelinta.

 

Näillä ohjeilla saatat onnistua:

 

1. Sammuta puhelin heti.
Ei kannata kokeilla, toimiiko puhelin, kun sen nostaa vedestä. Parempi sammuttaa se heti.

 

2. Kuivaa ja irrota akku. Kuivaa puhelin välittömästi pyyhkeellä ja irrota siitä akku (jos se on irrotettavissa) ja mahdolliset suojakuoret. Kuivaile varovasti, älä ravistele.

 

3. Ime, älä puhalla! 

Ime pois neste laitteen sisältä. Älä puhalla vettä syvemmälle puhelimen koneistoon esimerkiksi hiustenkuivaajalla. Käytä pölynimuria ja mahdollisimman ohutta suuosaa. Myös mehupillillä voi imeä nestettä puhelimen mikrofonin ja kuulokkeiden aukoista ja saumoista.

 

4. Käytä riisiä! 

Kun puhelin on päältäpäin kuiva, aseta se keskelle riisipakettia, niin että puhelin on kokonaan upoksissa kuivan, keittämättömän riisin alla.  Aseta riisipaketti muutamiksi tunneiksi kuivaan, lämpöiseen paikkaan, mutta ei kuumaan. Riisi imee puhelimen sisältä viimeisen kosteuden.

 

5. Käynnistä puhelin. Käynnistä puhelin vasta, kun se on täysin kuiva. Kun otat puhelimen pois riisilaatikosta, puhdista se hyvin. Jos se on täysin kuivan tuntuinen, kokeile käynnistämistä. Jos taas puhelimen sisällä tuntuu olevan yhtään kosteutta, jätä puhelin riisipetiinsä vielä muutamiksi tunneiksi.

Varaudu siihen, että kaikki tällä aikaa saamasi puhelut tai viestit eivät ole tallentuneet puhelimen muistiin – mutta sinullahan on hyvä selitys!

 

Luin ensimmäistä kertaa puhelimen kuivaamisesta riisipaketissa Popular Mechanics -lehdestä vuonna 2008. Pelkästään tuo yksi juttu tuotti vuositilauksen edestä hyötyä.

 

Teksti ja kuva: Pekka Virolainen

 

Twitter
JAA:   Share this on Twitter LinkedIn Share